Zamiast nudnej jajecznicy, zrób na śniadanie omlet ze szpinakiem. Nie trzeba go piec w piekarniku, nie trzeba go obracać na patelni – wychodzi idealny, puszysty i sycący.

Omlet ze szpinakiem – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 3 jajka
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 30 g sera koziego
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Omlet ze szpinakiem – przepis

Umyj szpinak. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć szpinak, zmniejsz gaz do małego i podduś przez 2-3 minuty – liście zwiędną. Wyjmij na deskę, pokrój lekko.

Ubij jajka w misce. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy. Dodaj do jajek szpinak, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, wylej na rozgrzaną patelnię.

Na powstałym omlecie rozłóż ser i pomidory. Przykryj pokrywką, smaż na małym ogniu ok. 5 minut – jajka mają być ścięte.

Podawaj na ciepło.