Domowy sos z ostrej papryki to dodatek do pikantnych dań, sposób na szybką zmianę smaku zwykłego gotowanego czy grillowanego kurczaka, dodatek do dań z grilla.

Ostry sos paprykowy

proporcje na średniej wielkości słoiczek (wystarczy do kilku dań)

  • 250 ml sosu z ostrej papryki
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 15 g masła
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Sos z ostrej papryki zwykle można kupić w sklepie – może być Tabasco, może być sos z papryki piri piri, który pojawia się w Lidlu podczas dni meksykańskich. Mozna też zrobić samemu, o ile ma się dobrą, ostrą paprykę, ale jeśli nie masz całego dnia, użyj gotowego sosu – zwykle jego skład to papryka, woda, trochę soli i jakiegoś zakwaszacza.

Wszystkie składniki zmieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia, odstawić.

Przelać do słoika, ostudzić. W lodówce wytrzyma około tygodnia. 

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/