Pad Thai paleo / slowcarb

Jest ileś tam dań, których nie robię. Zwykle bierze się to z tego, że mi się nie chce – nie chce szukać przepisów, składników, kupować specjalnego garnka itp. Dlatego taki pad thai zwykle zamawiam na wynos i jestem wtedy najszczęśliwsza, bo połączenie lekko pikantnego sosu, makaronu i krewetek jest dla mnie jednym z najlepszych. Ale domowy pad thai ostatnio zaczął za mną chodzić. Kiedy znalazłam wersję pad thai paleo / slowcarb, postanowiłam spróbować. Także dlatego, że znów kupiłam więcej cukinii, bo były przepiękne i chciałam zrobić coś nowego.

Pad Thai paleo / slowcarb

proporcje na 2 spore porcje

Uwaga: jeśli kupisz krewetki w pancerzyku, to ich ogony i łby można zagotować w litrze wody, z kilkoma liśćmi laurowymi, kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Po pół godzinie powstaje bulion, który odcedzamy, a następnie zostawiamy na potem (zapasteryzowany, zamrożony, jak kto woli) – do paelli będzie w sam raz.

  • 1 cukinia duża
  • 300 g krewetek
  • 1/2 papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 przecier 70 g (1 puszka)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka srirachy
  • 1 jajko
  • 150 g kiełków fasoli mung (1 opakowanie)
  • kilka pędów szczypiorku
  • garść fistaszków (orzechów ziemnych)



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Cukinię pociąć w paski – najlepiej mandoliną do julienne.

Paprykę pociąć w cienkie paski.

Zmieszać przecier pomidorowy, ocet ryżowy, sos rybny i srirachę. Odstawić na bok.

Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, poddusić 2-3 minuty cukinię. Wyłączyć palnik i po 3 minutach odcisnąć nadmiar wody, a potem odłożyć cukinię na bok.

Posiekać czosnek i szczypiorek.

Rozgrzać na patelni resztę oliwy, poddusić czosnek, dodać krewetki, dusić aż staną się różowe. Dodać paprykę i szczypiorek, dusić 2-3 minuty.

Uwaga: jeśli masz podgotowane krewetki, najpierw wrzuć warzywa, krewetkom nie trzeba aż tyle czasu.

Wbić jajko, wymieszać z zawartością patelni, smażyć minutę, dodać cukinię i sos, dobrze wymieszać. Dusić minutę.

Dodać kiełki fasoli mung, wymieszać tak, żeby pokryły się sosem.

Podawać z posiekanymi orzechami.

Przepis na pad thai paleo znalazłam w blogu White on Rice Couple, ale wprowadziłam w nim kilka zmian.

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/pad-thai-paleo-slowcarb/
YouTube2k
Instagram5k

Leave a Reply