Domowa pasta do kanapek jest szybka w przygotowaniu, wystarczą do niej składniki, które i tak masz w lodówce, nie kosztuje majątku. Nieplanowani goście? Zrób pastę z tuńczyka, rozsmaruj na pieczywie, przystawka gotowa. Jasne, gotowanie jest przyjemne i ciekawe, ale nie musi być sensem życia.

Pasta z tuńczykiem: składniki

  • 1/2 papryki czerwonej, pociętej w wąskie paseczki
  • 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • sos chipotle – do smaku

Pasta z tuńczykiem: przepis

Paprykę potnij, najlepiej przy pomocy mandoliny – paseczki mają mieć grubość milimetra, może dwóch.

Posiekaj szalotkę i kapary.

Odcedź tuńczyka, rozdrobnij widelcem, dodaj sok z cytryny, majonez i pozostałe składniki. Wymieszaj, odstaw do lodówki (pod przykryciem, żeby zapach nie rozszedł się po całej lodówce) na 15 minut.