A co, jeśli nagle wpadną goście? To nie sztuka zamówić pizzę albo otworzyć paczkę paluszków czy chipsów. Uważam, że drobne przekąski wyglądają o wiele lepiej, doroślej. Orzechy, oliwki, małe kanapeczki – wystarczy wykorzystać to, co się akurat ma w domu. Pasta z wędzonego pstrąga jest przepyszna i na pewno zaciekawi gości.

Pasta z wędzonego pstrąga – przepis

  • 300 g wędzonego pstrąga
  • 2 łyżki chrzanu
  • 100 g serka typu Philadelphia, Bieluch
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Zmieszaj serek, chrzan i sok z cytryny tak, żeby powstała pasta o gładkiej konsystencji. Rozdziel mięso pstrąga, usuń ości, dodaj do pasty. Posyp posiekanym koperkiem.

Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie.