Pasztet

Pasztet to tradycyjne świąteczne danie – jak je dostosować do diety South Beach?

Przede wszystkim – pominęłam bułkę i podgardle (czyli b. tłuste mięso). Jedyny tłuszcz odzwierzęcy pochodził z szynki.

Pasztet w wersji South Beach – przepis

  • 2 kg fileta z kurczaka
  • 2 kg wołowego chudego mięsa
  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 10 jajek
  • 300 g żurawin (proporcja na połowę masy)
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • cebula

Mięso ugotować w wodzie z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, cebulą (pokrojoną w ćwiartki) i zielem angielskim. Ponieważ nie chciało mi się zajmować wszystkich garnków, gotowałam mięso na 3 tury – kurczaka ok. 30 minut, szynkę ok. 45 minut, wołowe ok. 60 minut. Zachować wywar.

Do miski (osobnej) wrzucić żurawinę suszoną i zalać wywarem.

Ostudzone mięso pokroić na nieduże kawałki i zmielić w maszynce – najpierw na grubym, potem na drobnym sitku. Do drugiego mielenia dolać do mięsa odcedzony wywar, dzięki temu będzie miało dobrą konsystencję. Powstałą masę mieszać, dodając jajka, oliwę (nie wiem ile, powiedzmy 300 ml, ale wiele zależy od proporcji) oraz przyprawy (gałkę, sól, pieprz).

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Podzielić masę na 2 części (albo napełnić połowę foremek (do ok. 2/3 wysokości) – 12 typowych aluminiowych jednorazówek starczy na całość). Do połowy domieszać żurawinę. Wypełnić pozostałe foremki.

Wstawić foremki do piekarnika, piec ok. 60-90 minut (kiedy pasztet będzie ciemny na wierzchu, oznacza to, że jest gotowy).

Udostępnij wpis:

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial