Czasem jest tak, że kupujemy oczami – zwłaszcza, jeśli na zakupy pojedzie się bez listy, co serdecznie odradzam. Wtedy do koszyka trafia wszystko, bo takie ładne i tanie, szkoda nie wziąć, coś się z tego zrobi. Pesto z bobu to pomysł na te chwile, kiedy patrzeć nie możesz na gotowany bób. Daj mu drugie życie!

Pesto z bobu – składniki

  • 0,5 kg gotowanego bobu
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pesto z bobu – przepis

Bób obrać.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika blendera, zmiksować.

Pesto z bobu – jak podawać?

Można – jak widać na zdjęciu – podawać je z makaronem, ale zastosowań jest wiele. Możesz używać go jako pastę do kanapek, jako dip do warzyw (wtedy warto je nieco rozrzedzić). Przechowuj w pojemniku plastikowym lub słoiku, zalane warstwą oliwy, żeby nie ściemniało.

To danie ma charakterystyczny posmak bobu – jeśli chcesz go złagodzić, możesz dodać do masy pietruszkę, bazylię lub rukolę.