Pesto można zrobić z wielu składników – w zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja potrzebowałam coś zrobić z pomidorami i rukolą, bo nie byłam pewna, czy przez weekend nie zwiędną. Pesto ze świeżych pomidorów okazało się świetnym rozwiązaniem.

Pesto ze świeżych pomidorów

  • 100 g rukoli
  • 200 g orzechów lub pestek słonecznika
  • 3 duże pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Orzechy lub pestki słonecznika lekko podprażyć na suchej patelni.

Pomidory pokroić w niedbałą kostkę.

Wszystko zmiksować. Kolor dania, uprzedzam, nie będzie oszałamiający, ale smak to rekompensuje.

Warianty: więcej rukoli, pietruszka (natka) zamiast rukoli, bazylia zamiast rukoli, więcej czosnku, trochę suszonej papryki.

Pesto sprawdziło się i na ciepło, z makaronem, pomidorami i kaparami (jak na zdjęciu), i na zimno, jako smarowidło do kanapek na drogę.

Inspiracja: Fresh Tomato Pesto Sauce