Zdrowe wędliny nie tak łatwo kupić. Dlatego raz na jakiś czas można samodzielnie upiec szynkę.

Pieczona szynka – przepis

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cytryna
  • 5-6 ząbków czosnku
  • tymianek, oregano, bazylia
  • oliwa
  • sznurek do związania (bawełniany)

Szynkę umyć i rozkroić tak, żeby powstał jak najcieńszy płat. Wymaga to trochę wprawy, ale jest do zrobienia – trzeba tylko mieć ostry nóż o długim ostrzu.

Nagrzać piekarnik do 200C.

Wycisnąć sok z cytryny, można także otrzeć skórkę. Czosnek zmielić. Zioła posiekać. Wszystko to wymieszać z oliwą i większość rozpostrzeć na jednej stronie płata szynki. Teraz trzeba szynkę zwinąć i związać – u mnie wyszła złożona raptem na 3, co w zupełności wystarczyło. Resztę mieszaniny wetrzeć w górną część szynki. Położyć na blachę i wstawić do piekarnika. Piec około godziny, zaglądając co 15-20 minut i podlewając szynkę sosem, jaki wytworzy się w blasze.