Ostatnio robiłam pieczone ziemniaki na Święto Dziękczynienia, kiedy jechaliśmy na obiad do znajomych. Potem miałam to danie powtórzyć, ale ciągle coś stawało mi na przeszkodzie, potem było Boże Narodzenie, potem dojadało się resztki, i tak to zeszło. Teraz idzie wiosna, a ja mam ochotę na żywe kolory – za oknem i na talerzu. Pieczone słodkie ziemniaki z cieciorką, pomidorami i pietruszką to właśnie takie danie. Przy okazji jest bezglutenowe i wegańskie. Spróbujesz?

Pieczone słodkie ziemniaki z cieciorką, pomidorami i pietruszką: składniki

proporcje na 4 porcje

  • 2 ziemniaki słodkie (wybierz takie bardziej podłużne niż pękate)
  • puszka cieciorki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki kminu mielonego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 średni pomidor
  • 2 łyżki hummusu
  • 1 łyżka harissy
  • sól
  • pieprz

Pieczone słodkie ziemniaki z cieciorką, pomidorami i pietruszką: przepis

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Umyj ziemniaki, przekrój na pół wzdłuż. Skrop oliwą miąższ, ułóż przecięciem do dołu w naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika.

Odcedź, opłucz cieciorkę, dodaj paprykę, kmin, kurkumę, łyżkę oliwy, wymieszaj. Rozłóż w naczyniu do zapiekania (proponuję w innym niż ziemniaki, będzie wygodniej), wstaw do piekarnika.

W międzyczasie posiekaj pietruszkę, pokrój w kostkę pomidor, dopraw oliwą, cytryną, solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj też hummus – polecam mój przepis na domowy hummus.

Po 40 minutach cieciorka powinna być gotowa. Wyjmij ją z piekarnika, odstaw. Ziemniaki sprawdź, nakłuwając miąższ widelcem – mają być miękkie. W razie potrzeby piecz jeszcze 15-20 minut.

Rozłóż na talerzu po pół ziemniaka, dodaj pieczoną cieciorkę i pomidor z pietruszką. Hummus i harissę podaj w miseczkach, niech każdy nałoży sobie tyle, ile lubi.