Faszerowane pieczone ziemniaki według poniższego przepisu są nieco czasochłonne, ale warte zachodu. Zaplanuj tak działania, żeby nie podawać ich na ostatnią chwilę. Poniżej opisuję, jak to zrobić skutecznie. Zapraszam!

Faszerowane pieczone ziemniaki (potato skins): składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • oliwa
  • 1 plaster boczku
  • 2 łyżki startego cheddara lub goudy
  • 2 łyżki śmietany 10-12%
  • szczypiorek do posypania

Faszerowane pieczone ziemniaki (potato skins): przepis

faszerowane pieczone ziemniaki potato skins

Rozgrzej piekarnik do 200 C.

Umyj ziemniaki, nakłuj w kilku miejscach, natrzyj oliwą, wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na około 30 minut.

Po tym czasie ziemniaki powinny być już miękkie, ale wiele zależy od ich rozmiaru. Sprawdź widelcem. Jeśli są jeszcze raczej twarde, dodaj 15 minut do minutnika.

W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę i usmaż na chrupko. Tłuszcz odlej, skwarki odłóż na ręcznik papierowy.

Kiedy ziemniaki przestygną, przetnij je na pół i usuń większość miąższu łyżeczką do herbaty albo specjalnym naczyniem do wycinania kulek z melonów (jest zwykle ostrzejsze).

Miąższ nie będzie tu potrzebny – jeśli ograniczasz ziemniaki, nie ma dla niego zastosowania, ale jeśli się tym nie przejmujesz, zostaw go na inny dzień (możesz dodać go do zupy, zrobić pureé, odsmażyć etc.)

Skrop wydrążone połówki ziemniaków oliwą a potem wstaw do piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie wyjmij i odwróć skórą do góry – tak, żeby też się podpiekła. Piecz dalsze 10 minut.

Ponownie wyjmij z piekarnika, posyp tartym serem, wstaw na 5-7 minut.

Wyjmij, lekko przestudź, nałóż śmietanę, posyp szczypiorkiem i skwarkami z boczku, podawaj.

faszerowane pieczone ziemniaki potato skins

Faszerowane pieczone ziemniaki (potato skins): uwagi

Pieczone ziemniaki w tej formie zdecydowanie nie nadają się do przechowywania. proponuję potraktować je jako przystawkę.

Jeśli nie masz ochoty na takie zestawienie smaków, polecam też inne:

Faszerowane pieczone ziemniaki (potato skins): wariant z łososiem

Pieczone ziemniaki przygotuj jak w przepisie powyżej.

Zmieszaj śmietanę lub serek do smarowania z posiekanym koperkiem i dużą ilością pieprzu mielonego. Rozsmaruj na połówkach ziemniaków. Nałóż po plasterku wędzonego łososia. Możesz dodać kapary (te małe, czyli pączki kaparów, nie te duże czyli owoce kaparów), więcej koperku, pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę czerwoną.

Inny wariant – do śmietany / serka dodaj tarty chrzan.

Faszerowane pieczone ziemniaki (potato skins): wariant z guacamole

Pieczone ziemniaki przygotuj jak w przepisie powyżej.

W międzyczasie weź 1 dojrzałe awokado, przekrój, wyjmij miąższ (wyrzuć skórę i pestkę), ugnieć z sokiem z limonki. Dodaj posiekaną kolendrę, posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, trochę soli i chili w proszku. Wymieszaj.

Nałóż do ziemniaków. Możesz dodać kawałki ostrej, marynowanej papryki i natkę kolendry.

faszerowane pieczone ziemniaki potato skins