Niektóre przepisy po prostu robią się same. Wołowinę miałam już w lodówce, zamarynowaną w ostrym, dymnym sosie chipotle, a szparagi są teraz w szczycie sezonu. Wołowina i szparagi to częste połączenie, ale nie chciałam robić beszamelu ani wołowiny z warzywami stir-fry. Chciałam danie, gdzie smaki będą idealnie się dopełniać. I takie właśnie jest!

Pikantna wołowina i szparagi – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 300 g wołowiny
  • pęczek zielonych szparagów
  • 50 g parmezanu do szparagów
  • 25 g parmezanu do sałaty
  • 100 g sałaty (może być mieszana)
  • 1 łyżka oliwy do sałaty
  • 1 łyżka oliwy do szparagów
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego albo redukcji balsamicznej
  • 1 łyżka sosu chipotle (sos + papryka), do kupienia w delikatesach w dziale „kuchnie świata”

wolowina i szparagi

Wołowinę zamarynuj w sosie chipotle – paprykę z sosu posiekaj drobno i dodaj do marynaty. Odstaw na godzinę. Po tym czasie usmaż lub zgrilluj tak, jak lubisz najbardziej. Odstaw, niech lekko przestygnie.

Rozgrzej piekarnik do 170C. Oczyść szparagi i ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 10 minut.

Sałatę umyj, porwij na kawałki, dopraw oliwą, octem balsamicznym (im słodszy, tym lepszy, możesz też użyć redukcji balsamicznej), dodaj płatki startego parmezanu.

W międzyczasie powinny były się upiec szparagi – posyp je startym parmezanem, wstaw do piekarnika na 5 minut. U mnie, jak widać, parmezan zrobił się brązowy, ale to nie jest konieczne. Jeśli wolisz delikatniejszy efekt, dostosuj czas dopiekania.

Pokrój wołowinę w plastry, rozłóż na talerzach. Dodaj po połowie sałaty i szparagów. Podawaj na ciepło.

wolowina i szparagi