Pikantne kawałki kurczaka możesz zrobić z filetu, ze skrzydełek, z czego lubisz. Mają być ostre!

Pikantne kawałki kurczaka – składniki

proporcje na 2 porcje lub 4-6 jako przystawka

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki sosu z ostrej papryki, np. Frank’s
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 ogórek

Pikantne kawałki kurczaka – przepis

Kurczaka pokroić w kostkę (na jeden kęs), posypać solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie, aż będzie rumiany. W międzyczasie w niedużym rondlu stopić masło, dodać sos z ostrej papryki do smaku i odstawić. Kiedy kurczak jest rumiany, wlać do niego zawartość rondla i dusić, aż kurczak przejdzie zapachem i smakiem sosu z rondla (około 1-2 minuty).

Nadziać na wykałaczki każdy kawałek osobno, dołączyć po grubym plastrze ogórka.

Podawać od razu. Doskonale pasuje do tego sos serowy.