Kolejna ucieczka przed rutynowym indykiem w ziołach prowansalskich. Pikantne roladki z indyka nie wymagają wiele zachodu, a są naprawdę pyszne – o ile lubisz pikantne potrawy.

Pikantne roladki z indyka – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 4 sznycle z indyka
  • 2 marynowane papryczki chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka papryki mielonej (może być słodka albo mieszanka słodkiej i ostrej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Wymieszać na talerzu mieloną paprykę, sól i pieprz. Włożyć na to po kolei każdy sznycel i porządnie obtoczyć.

Na każdym sznyclu położyć po 2 kawałki papryki czerwonej i po 1/2 marynowanej chili.

Zwinąć i pospinać wykałaczkami.

Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju / oliwie, żeby mięso nie było różowe.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wsadzić do piekarnika na 10-15 minut.