Sezon grillowy ma się już ku końcowi, ale jeśli masz patelnię grillową lub grill elektryczny, możesz przedłużyć ten czas. Grillowane mięso powstaje szybko, nie wymaga wielu zabiegów – a pikantne szaszłyki wołowe z cukinią można też zabrać następnego dnia do pracy jako obiad.

Pikantne szaszłyki wołowe z cukinią – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 500 g mięsa wołowego
  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki harissy
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku

Pikantne szaszłyki wołowe z cukinią – przepis

Czosnek posiekać, wymieszać z oliwą.

Cukinię pokroić w półplasterki. Dodać czosnek z oliwą, dobrze wymieszać, odstawić na 2-3 godziny.

Zmiksować pietruszkę, harissę, sos rybny i ocet ryżowy.

Mięso pokroić w równe kawałki, zmieszać z sosem, odstawić na 2-3 godziny.

Nadziewać naprzemiennie na patyki do grillowania, grillować po około 5 minut z każdej strony (zależy od rozmiaru kawałka mięsa – sprawdź przed podaniem!)

Podawać np. z hummusem i kaszą kuskus z warzywami.