Surówka coleslaw, w Polsce wymawiana „kolesław”, to zwykle mieszanka kapusty, marchewki i majonezu. Ja zrobiłam inną wersję – bardziej pikantną, bardziej wyrazistą.

Pikantny coleslaw – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 2 marchewki
  • 2 średnie lub 1 duża cukinia
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu Mad Dog Smoked Hot

Pikantny coleslaw – przepis

Zmiksować składniki sosu (od musztardy do sosu Mad Dog). Odstawić na chwilę, żeby smaki się połączyły.

Pokroić sałatę w paski, zetrzeć cukinię i marchew na tarce lub użyć krajalnicy julienne.

Sosem zalać warzywa, wymieszać. Podawać od razu.