Uwielbiam pizzę. Robię ją co tydzień, zwykle w takich samych wersjach. Ale pizza wegetariańska, jeśli ma na niej być coś poza sosem i serem, wymaga więcej przemyślenia. Jak ją zrobić? Czytaj dalej:

Najpierw parę słów o tym, dlaczego na mojej pizzy nie ma przeglądu warzyw. Po pierwsze dlatego, że na pizzy nie musi być 15 składników. Po drugie dlatego, że pizza ma się dać unieść i ma mieć cienkie ciasto. Grube ciasto drożdżowe to dla mnie nie pizza. Po trzecie, masa warzyw wydłuża czas przygotowania – bo trzeba je najpierw upiec, zgrillować, udusić etc.

Pizza wegetariańska: składniki

proporcje na 1 pizzę

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • woda gazowana
  • oliwa
  • sól
  • przecier pomidorowy (1 puszka, mała, około 30 g)
  • pieprz
  • 1 spora cukinia
  • ser o zdecydowanym smaku (np. feta)

Pizza wegetariańska: przepis

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Odetnij 2 kawałki papieru do pieczenia o szerokości półki w piekarniku.

Do mąki dodaj wodę i oliwę – na początek po 2-3 łyżki, wymieszaj całość widelcem. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj po łyżce wody i oliwy i znów mieszaj. Jeśli powstaje coś przypominające ciasto, ugnieć to lekko ręką.

Połóż ciasto na jednym arkuszu papieru, lekko rozciągnij, przykryj drugim, rozwałkuj na cienki placek.

#protip – jeśli nie masz wałka, użyj butelki z winem. Albo po winie.

Do przecieru dodaj sól i pieprz.

Odkryj ciasto, posmaruj przecierem pomidorowym.

Umyj cukinię, odkrój końcówkę, pokrój w bardzo cienkie plastry – najlepsza do tego będzie szatkownica.

Rozłóż plastry na pizzy – mogą na siebie lekko nachodzić.

Pokrusz ser i rozsyp na pizzy.

Piecz 7 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwi i daj pizzy 2-3 minuty.

Pokrój i podawaj.

pizza wegetarianska 01tak wygląda pizza przed upieczeniem