Lasagne to danie wyjątkowo smaczne, ale zwykle wymaga kilku godzin przygotowania – takie jest lasagne z mięsem, które pokazywałam tu jakiś czas temu. Lasagne ze szpinakiem jest nieco prostsze, ale to nadal sporo czasu. W dodatku trzeba mieć piekarnik i odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne – a w wielu wynajmowanych mieszkaniach piekarnika albo nie ma, albo nie działa. No, ale garnek chyba masz? Jeśli tak, to moje proste lasagne bez pieczenia stanie się Twoim ulubionym przepisem!

Proste lasagne bez pieczenia

proporcje na 4 porcje

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • płatki papryki
  • oregano suszone
  • 5 płatów lasagne (surowych)
  • 500 ml przecieru pomidorowego, np. Cirio
  • 1 puszka pomidorów, np. Cirio
  • 100 g parmezanu
  • 50 g ricotty
  • garść świeżej bazylii
  • łyżka oliwy



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

W średniej wielkości garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić mięso i smażyć do zrumienienia – musi też odparować cała woda.
Posiekać czosnek, dodać go do mięsa, doprawić solą, pieprzem, oregano i płatkami papryki.
Kiedy mięso jest już gotowe, połamać kilka płatów lasagne i ułożyć na mięsie.
Zmieszać przecier pomidorowy i pomidory w puszce, zalać tym zawartość garnka. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć gaz i gotować ok. 10 minut (tak, żeby płaty makaronu były już miękkie).
Po tym czasie dodać parmezan i lekko wymieszać całość – tak, płaty makaronu mają się przemieszać z sosem, serem i mięsem!
Na wierzchu ułożyć ricottę, przykryć garnek i odstawić na 2-3 minuty.
Uwaga: jeśli nie masz ricotty, możesz zastąpić ją mozzarellą albo tartym parmezanem.
Przed podaniem posypać pociętą, świeżą bazylią.

Przepis znalazłam na Mealime – trochę go zmieniłam.