Pulpety meksykańskie

W lecie częściej niż zwykle przyjmujemy gości, sami jeździmy w odwiedziny do przyjaciół i rodziny. Najlepiej sprawdzają się dania, które można podać na zimno, nie wymagają podawania o określonej porze – wystarczy, że stoją na stoliku, a każdy może poczęstować się nimi w miarę chęci. Pulpety meksykańskie to właśnie takie danie – doskonałe jako przekąska podczas spotkania w ogrodzie.

Pulpety meksykańskie (Kohersen MyCook) – przepis

składniki na pulpety:

  • 1 kg mielonego mięsa (wołowe lub indycze)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej papryki (ostrej, słodkiej lub mieszanki według Twojego gustu)

składniki na sos:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 pęczka kolendry

Obierz czosnek, cebulę, pokrój ją w kostkę, posiekaj z grubsza kolendrę. Wrzuć do naczynia miksującego. Miksuj z prędkością 7 przez 30 sekund.

Zdrap powstałą miksturę ze ścianek naczynia. Dolej 2 łyżki oliwy.

Miksuj w temperaturze 100 C, z prędkością 1, przez 5 minut.

Dodaj mięso i paprykę, mieszaj z prędkością 4 przez 2 minuty. Jeśli składniki nie rozprowadziły się równomiernie, zwiększ czas mieszania.

Wyjmij mięso z przyprawami, uformuj nieduże pulpety (proponuję takie na jeden kęs).

Obierz czosnek, cebulę, pokrój ją w kostkę. Pokrój w kawałki paprykę. Wrzuć wszystko do naczynia miksującego. Miksuj z prędkością 4 przez 20 sekund.

Dodaj oliwę, paprykę wędzoną i kmin. Podsmażaj (program S) przez 5 minut.

Dodaj pomidory i sól. Gotuj w temperaturze 100 C z prędkością 2 przez 20 minut.

Przelej sos z naczynia miksującego do innego pojemnika.

Posiekaj 1/2 pęczka kolendry, posyp nią sos.

Ułóż pulpety meksykańskie w naczyniu do gotowania na parze.

Do naczynia miksującego nalej 1 litr wody. Zamontuj naczynie do gotowania na parze.

Ustaw timer na 15 minut, temperaturę na 120C i prędkość obrotów na 1.

Jeśli wolisz, możesz też usmażyć pulpety meksykańskie na patelni albo upiec w piekarniku. Próbowałam ugotować je na parze, kiedy gotował się sos, ale nie odniosło to pożądanego skutku.

Pulpety meksykańskie można podawać i na ciepło, i na zimno.

Udostępnij wpis:

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial