Zamiast zwykłego ryżu na sypko, coś całkiem innego – ryż po meksykańsku. Aromatyczny dodatek do mięsa, ryby, owoców morza. Można od razu przygotować większą ilość i zabierać kolejne porcje na obiad do pracy, w lodówce wytrzyma kilka dni.

Ryż po meksykańsku – składniki

proporcje na 8-10 porcji

  • 400 g ryżu brązowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 ml przecieru pomidorowego (1 karton)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 ostre papryczki (marynowane lub świeże)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 łyżki soku z limonki

Ryż po meksykańsku – przepis

Cebulę obrać i posiekać, dodać przecier pomidorowy, zmiksować. Zmieszać w garnku z bulionem, zagotować.

Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż. Smażyć około 10 minut, często mieszając.

Posiekać czosnek i papryczki (jeśli potrawa nie ma być b. ostra, usunąć najpierw nasiona). Dodać do patelni, wymieszać.

Dodać zawartość garnka, wymieszać, zagotować. Dusić na małym gazie, aż ryż będzie miękki, a sos się wchłonie.

Odstawić. Dodać posiekaną pietruszkę i sok z limonki. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Można podać np. z burgerami i guacamole.