Jak już wiele razy pisałam, uwielbiam mieć zapasy. Ryże, kasze, makarony, puszki z warzywami konserwowymi, przyprawy – gdybym nagle nie mogła z jakiegoś powodu iść po zakupy, mogę przez dłuższą chwilę podawać posiłki bez problemu. Ryż z soczewicą w pikantnym sosie to jedno z takich dań – naprawdę proste, ale sycące, zbilansowane. Idealne do pracy!

Ryż z soczewicą w pikantnym sosie – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 100 g ryżu brązowego
  • puszka soczewicy
  • puszka pomidorów krojonych
  • mała cebula
  • łyżeczka harissy
  • sól
  • oliwa

Ryż z soczewicą w pikantnym sosie – przepis

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W garnku rozgrzać oliwę. Posiekać cebulę, wrzucić na oliwę, zeszklić. Dodać pomidory, harissę, sól, dusić do uzyskania jednolitego sosu.

Odsączyć soczewicę, opłukać, dodać do sosu.

W międzyczasie pewnie ugotował się ryż. Dodać go do sosu, wszystko dobrze wymieszać.

Ryż z soczewicą w pikantnym sosie – uwagi

Ryż z soczewicą według tego przepisu można podgrzewać i mrozić.

Pragnienia po ostrym posiłku nie ma sensu gasić wodą, polecam kefir albo ajran.