Co, kiedy niespodziewanie w domu pojawią się goście? Moje sposoby to szybkie sałaty (jak ta z awokado), przygotowane ze składników, które zwykle w domu się ma. Dobrym sposobem jest też hummus i słupki warzyw. Nie musisz wydawać przyjęcia!

Sałata z awokado – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g rukoli lub innej ulubionej sałaty (możesz też użyć mieszanki – czegokolwiek, co masz w lodówce)
  • szynka szwarcwaldzka (lub inna szynka dojrzewająca, krojona w plasterki)
  • dojrzałe awokado
  • 50 dag mozzarelli
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

salata z awokado

Umyj i osusz sałatę.

Odsącz, opłucz fasolę (jeśli przyjdzie więcej gości, zużyjesz całe opakowanie, jeśli robisz tylko porcję dla 2 osób, fasolę możesz użyć następnego dnia – np. w chili con carne).

Pokrój w kostkę awokado, skrop łyżeczką soku z cytryny, delikatnie wymieszaj.

Mozzarellę pokrój w kostkę.

Szynkę pokrój w wąskie paski – tak, żeby dało się zjeść je na jeden kęs.

Do miski wrzuć zieleninę, fasolę, mozzarellę, awokado i szynkę.

Zmieszaj w miseczce oliwę, pieprz i sok z cytryny, zalej tym sałatkę, wymieszaj.

Podawaj od razu.