Sałata z kurczakiem i fasolą to masa białka, podana w ciekawy sposób. Nietypowy pomidorowy dressing nadaje całości wyrazu. Spróbujesz?

Sałata z kurczakiem i fasolą – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 100 g sałaty (np. mieszanka sałat, rukola lub szpinak)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 dojrzałe, smaczne pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 filet z kurczaka (podwójny)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól
  • pieprz

Sałata z kurczakiem i fasolą – przepis

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Filet oczyść, przekrój na pół, natrzyj solą i pieprzem. Wstaw na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu, odstaw do wystygnięcia.

1/2 pomidora zmiksuj z oliwą, octem i jogurtem.

Rozłóż na talerzach sałatę.

Odsącz i opłucz fasolę, wrzuć do miski. Dodać 1,5 pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojony w kostkę ogórek oraz pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Dodaj sos, wymieszać. Dopraw w miarę potrzeby.

Rozłóż na sałacie powstałą mieszankę.

Przepis pochodzi z Clean Eating Magazine.