Sałata rzymska z ryżem i pomidorem jest smaczna, nietrudna w przygotowaniu, to też świetne danie do pracy. Jasne, najlepsze jest świeże, ale jeśli przygotujesz je z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, nie będzie problemu.

To może Ci się przydać:

Suszarka do sałaty
Garnek średniej wielkości
Ostry nóż
Deska do krojenia

Sałata rzymska z ryżem i pomidorem: składniki

proporcje na 2 porcje

  • około 100 g sałaty rzymskiej
  • 1 duży pomidor
  • 1 duży ogórek
  • 100 g ryżu brązowego
  • łyżka szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sałata rzymska z ryżem i pomidorem: przepis

Ugotuj i wystudź ryż.

Sałatę umyj, wysusz i porwij lub pokrój na kawałki.

Ogórek i pomidor pokrój w kostkę – jeśli sałata ma wytrzymać kilka godzin, można wyciąć gniazda nasienne i pokroić tylko miąższ.

Dorzuć ryż.

Pokrój drobno szczypiorek i dorzuć.

Polej oliwą i octem z czerwonego wina, wymieszaj, dopraw do smaku.

Szukasz innych pomysłów na sałaty i sałatki? Polecam moje przepisy, tutaj!