Kolejna sałata z kurczakiem – tym razem z wyrazistym sosem na bazie jogurtu. Dużo białka, dużo warzyw, mało pracy w kuchni. Same plusy!

Sałata z sosem jogurtowym

proporcje na 2 porcje

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona (mała)
  • puszka czerwonej fasoli
  • 200g liści szpinaku
  • 2 łyżeczki gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy

Kurczaka pokrój na kawałki na jeden kęs, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, łyżką oliwy i sosem Worcestershire.

Wrzuć na patelnię i smażymy na dużym ogniu, do zrumienienia. Odstaw na bok, żeby trochę przestygł.

Do miski wrzuć szpinak, odsączoną i opłukaną fasolę.

Cebulę drobno posiekaj, sparz wrzątkiem (przez około minutę), odcedź, dorzuć do miski.

W małej misce wymieszaj jogurt, musztardę i łyżkę oliwy, dodaj do dużej miski, wymieszaj.

Rozłóż warzywa na talerzach. Na to wyłóż kurczaka.

Sałata z sosem jogurtowym nadaje się jako danie do pracy, jeśli zabierzesz sos osobno.