Lato już bliżej końca, ale to nie znaczy, że trzeba porzucić letnie przepisy wymagające zgrillowania składników. Aha – sałata z wołowiną i pomidorami to też doskonały sposób na zużycie resztek mięsa z poprzedniego wieczora na obiad następnego dnia.

Sałata z wołowiną i pomidorami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 250 g wołowiny
  • 1 łyżka posiekanej papryki chipotle, razem z sosem
  • 100 g sałaty (lubionej mieszanki, szpinaku, sałaty rzymskiej etc.)
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

salata z wolowina i pomidorami 02

Kiedy piszę o papryce chipotle, mam na myśli coś takiego: Casa del Sur Papryka chipotle w sosie adobo. Można to kupić w wielu sklepach, w dziale z kuchniami świata. Albo przez internet – tutaj.

Posiekaj drobno paprykę chipotle, wymieszaj z sosem, natrzyj tym wołowinę i odstaw na godzinę-dwie.

Po tym czasie, rozgrzej grill (albo patelnię grillową) i grilluj wołowinę do zyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Odstaw na bok, niech wystygnie przed pokrojeniem.

Pokrój w kostkę pomidory, zmieszaj z sałatą. Dodaj oliwę, sok z limonki i sól, wymieszaj dobrze, rozłóż na talerzach.

Pokrojoną wołowinę rozdziel na talerze, dodaj z boku po łyżce śmietany.

salata z wolowina i pomidorami 03