Tym razem połączenie kilku smaków, doskonałe jako pełny posiłek. Sałata z boczkiem i serem pleśniowym to zdecydowane smaki, trzeba je lubić. Polecam spróbować, to jedna z moich ulubionych!

Sałata z boczkiem i serem pleśniowym: składniki

proporcje na 2 duże porcje lub 4 mniejsze

  • 100 g sałaty (rukola, roszponka, szpinak lub mieszanka, jaką lubisz)
  • 1 duży pomidor
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 50 g sera pleśniowego typu blue
  • 4 plastry boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sałata z boczkiem i serem pleśniowym: przepis

Sałatę umyć i osuszyć (polecam suszarkę do sałaty – to lepszy pomysł niż zostawianie liści na ociekaczu albo klepanie ich ścierką czy ręcznikiem papierowym).

Jajka ugotować na twardo i posiekać.

Ser pleśniowy pokruszyć drobno.

Pokroić w kostkę pomidor.

Boczek usmażyć na suchej patelni tak, żeby nadawał się do pokruszenia. Przed pokruszeniem można go położyć na ręczniku papierowym, to pozwoli pozbyć się pewnej ilości tłuszczu.

Zmieszać oliwę, ocet balsamiczny i sok malinowy

W dużej misce zmieszać zieleninę, pomidora, jajka, pokruszony boczek i ser. Polać sosem, wymieszać. Podawać od razu.

Sałata z boczkiem i serem pleśniowym: uwagi

Na zdjęciach pokazuję sałatę z każdym dodatkiem rozłożonym osobno – to inny sposób podania, moim zdaniem też ciekawy, bo pozwala zachować wygląd sałaty przed nałożeniem sobie porcji. Na kolację ze znajomymi polecam ten wariant.

Ser pleśniowy nadaje tutaj wyrazu i tak naprawdę zastąpienie go jakimś innym serem, np. goudą, sprawi, że całość zmieni zupełnie smak.