Sałata z boczkiem i serem pleśniowym

Tym razem połączenie kilku smaków, doskonałe jako pełny posiłek. Sałata z boczkiem i serem pleśniowym to zdecydowane smaki, trzeba je lubić. Polecam spróbować, to jedna z moich ulubionych!

Sałata z boczkiem i serem pleśniowym – przepis

  • 100 g sałaty (rukola, roszponka, szpinak lub mieszanka, jaką lubisz)
  • 1 duży pomidor
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 50 g sera pleśniowego typu blue
  • 4 plastry boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczka soku malinowego (albo jeśli masz, zgnieć kilka świeżych malin)

Sałatę umyć i osuszyć (polecam suszarkę do sałaty – to lepszy pomysł niż zostawianie liści na ociekaczu albo klepanie ich ścierką czy ręcznikiem papierowym).

Jajka ugotować na twardo i posiekać.

Ser pleśniowy pokruszyć drobno.

Pokroić w kostkę pomidor.

Boczek usmażyć na suchej patelni tak, żeby nadawał się do pokruszenia. Przed pokruszeniem można go położyć na ręczniku papierowym, to pozwoli pozbyć się pewnej ilości tłuszczu.

Zmieszać oliwę, ocet balsamiczny i sok malinowy

W dużej misce zmieszać zieleninę, pomidora, jajka, pokruszony boczek i ser. Polać sosem, wymieszać. Podawać od razu.

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/salata-z-boczkiem-i-serem-plesniowym/
YouTube2k
Instagram5k

Leave a Reply