Sałata z cieciorką i kurczakiem to danie na zimno, szybkie do przygotowania, którym można się najeść. Czego tu nie lubić?

Sałata z cieciorką i kurczakiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 3 garście sałaty mieszanej
  • 1 puszka cieciorki
  • 20 dag pieczonego fileta z kurczaka
  • 5 suszonych pomidorów
  • oliwa
  • ocet z czerwonego wina
  • 20 g sera feta

Mimo że wiosna już od wczoraj, pogoda nie rozpieszcza. I chciałoby się już jeść lżej – ale zwykła sałata nie wystarczy. Tutaj mamy dużo białka, ale nie tak dużo tłuszczu (fety naprawdę wystarczy odrobina, do smaku). Kurczaka można upiec wcześniej i mieć w domu zapas.

Filet natrzeć solą, pieprzem i ziołami, piec 15 minut w nagrzanym do 200C piekarniku.

Sałatę wrzucić do miski.

Odsączyć cieciorkę, dodać do miski.

Pokroić pomidory, dodać do miski.

Fetę pokroić w kostkę albo rozgnieść widelcem, dodać do miski.

Doprawić zawartość miski oliwą i octem z czerwonego wina.

Rozłożyć zawartość miski na talerzach.

Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, rozłożyć na talerzach.