Sałata z grillowanymi warzywami jest treściwa, wystarczy jako cały obiad albo kolacja.

Sałata z grillowanymi warzywami – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 100 g sałaty mieszanej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka białej fasoli
  • 50 g fety
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • garść pomidorów koktajlowych

Paprykę i cebulę pokroić w plastry, cukinię w ukośne plastry. Grillować na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, aż warzywa zmiękną i pojawią się ślady grillowania.

Fasolę odsączyć i opłukać.

Fetę pokroić w kostkę.

Pomidory koktajlowe pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od rozmiaru.

Wymieszać sałatę, grillowane warzywa, fasolę, fetę i pomidory, doprawić oliwą i octem balsamicznym.

W lodówce wytrzyma 1-2 dni.

Przepis pochodzi z książki Economy Gastronomy.