Filet z kurczaka i awokado to dwa produkty spożywcze, które same z siebie nie mają wiele smaku. Ale sałata z kurczakiem i awokado to zupełnie inna historia – jest lekko dymna, pikantna, świeża dzięki dodatkowi soku z limonki. Idealna na wiosnę i lato!

Sałata z kurczakiem i awokado – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 30 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka dymu w płynie
  • 1/3 łyżeczki Tabasco chipotle smoked
  • podwójny filet z kurczaka
  • 150 g rukoli
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki
  • garść pomidorów koktajlowych
  • sól
  • oliwa

salata z kurczakiem i awokado

Oczyść filet z kurczaka, oddziel polędwiczki ze spodu, podziel filet na pół

Zmieszaj przecier, sos Worcestershire, tabasco, dym w płynie. Dodaj do kurczaka, zamarynuj co najmniej na godzinę.

Rozgrzej patelnię grillową i lekko skrop oliwą (najlepiej nadaje się do tego oliwa w sprayu). Zgrilluj kurczaka.

W międzyczasie obierz, wypestkuj awokado i pokrój je w kostkę. Dodaj połowę soku z limonki i sól, wymieszaj. Dodaj rukolę (jeśli jest bardzo długa, przekrój ją na pół albo na 3 części).

Rozłóż na talerzach mieszankę awokado i rukoli.

Pomidory koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki, rozłóż na zieleninie.

Na każdej z porcji ułóż po kawałku kurczaka. Skrop resztą soku z limonki.

Podawaj od razu.

salata z kurczakiem i awokado