Zamiast nudnej sałaty, pikantna sałata z kurczakiem Buffalo – jeden z moich ulubionych przepisów kuchni amerykańskiej.

Sałata z kurczakiem Buffalo – składniki

proporcje na 2 porcje

  • duża garść liści szpinaku
  • duża garść pociętych liści sałaty rzymskiej
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych
  • 1/2 papryki żółtej
  • 100g sera pleśniowego typu blue (gorgonzola, danish blue etc.)
  • filet z kurczaka (połówka, ok. 200-250 g)
  • 3 łyżki maślanki
  • 100g jogurtu naturalnego low-fat
  • sos tabasco (wedle życzenia)
  • łyżka posiekanej cebuli (białej lub szalotki)
  • papryka słodka (sypka)
  • sól
  • papryka ostra (sypka)
  • spray do smażenia

Sałata z kurczakiem Buffalo – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C. Spryskać blachę sprayem. Kurczaka posypać z obu stron papryką słodką, ostrą i solą (nie przesadzałabym z tą papryką ostrą, ostry będzie sos). Położyć na blasze, spryskać sprayem do smażenia, wstawić do piekarnika. Po 7 minutach odwrócić kurczaka i wstawić na kolejne 7 minut.

W tym czasie umyć zieleninę i rozłożyć na talerzach. Pokroić pomidory i paprykę (pomidory w ćwiartki, paprykę w nieduże, podłużne kawałki) i też rozłożyć.

Jeśli ser poddaje się kruszeniu, to pokruszyć go sobie w osobnej miseczce. Jeśli (jak mój) nie poddaje się kruszeniu (jest kremowy), zostawić go na razie w spokoju.

Blenderem zmiksować jogurt, maślankę, posiekaną cebulę i sos tabasco. Sos proponuję dodawać po trochu – dla mnie niecała łyżeczka okazała się naprawdę sporą ilością.

Kiedy kurczak będzie gotowy, pokroić go w nieduże kawałki, rozłożyć na warzywach. Ser albo pokruszyć po całości, albo pokroić w plasterki i ułożyć tu i tam. Sos podawać obok.