Mango zwykle jadamy jako deser, robimy z niego mango lassi, ale to też świetny składnik dań na słono. Ta sałata z kurczakiem i mango jest na to najlepszym dowodem.

Sałata z kurczakiem i mango – składniki

  • proporcje na 2 porcje
  • ok. 250 g filetu z kurczaka
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 dojrzałe mango
  • sok z 1 limonki
  • 200 g płaskiej fasoli szparagowej
  • 100 g sałaty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kawałek imbiru (tyle, żeby po starciu było go ok. 1 łyżeczki)
  • pieprz

Sałata z kurczakiem i mango – przepis

Kurczaka zgrillować na patelni grillowej. Odstawić na bok.

Fasolę ugotować w osolonej wodzie tak, żeby była lekko chrupka (około 7 minut). Odcedzić i ostudzić.

Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach imbir. Zmieszać z sokiem z limonki, sosem sojowym i oliwą, doprawić pieprzem.

Pokroić kurczaka w kostkę, zmieszać w naczyniu z połową sosu.

Pokroić w kostkę mango.

Na talerzach rozłożyć sałatę, ogórka pokrojonego w półplasterki i fasolę. Polać drugą połową sosu. Ułożyć na tym kurczaka i mango.