Kompilacja kilku przepisów, która wyszła zaskakująco dobrze. Sałata z pieczonymi warzywami jest tak sycąca, że możesz ją potraktować jako pełen posiłek.

Sałata z pieczonymi warzywami – składniki

proporcje na 2 duże porcje lub 4 mniejsze (jako dodatek)

  • 4 garście sałaty mieszanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 pomidory czerwone
  • 2 pomidory żółte
  • 10 dag szynki
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • parmezan tarty

Sałata z pieczonymi warzywami – przepis

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Pokrój szparagi w kawałki ok. 3 cm, paprykę w kwadraty o boku ok. 2 cm, cebulę w półplastry.

Wymieszaj w misce z łyżką oliwy, solą i pieprzem.

Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Umyj sałatę, osusz. Pokrój pomidory w kostkę, wymieszaj z sałatą.

Na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw, dorzuć do blachy pokrojoną we wstążki szynkę.

Kiedy warzywa się upieką, odstaw je na chwilę do wystygnięcia, po czym dorzuć do miski z sałatą i pomidorami. Dopraw oliwą, octem balsamicznym, parmezanem.