Sezon na truskawki w pełni, więc jemy truskawki. A gdyby tak podać je nie na słodko, ale na słono? Sałata z truskawkami i grillowanym serem jest przepyszna i nadal, po kilku latach odkąd opublikowałam ten przepis, robi wrażenie na gościach. Widocznie mało osób je truskawki na słono. W każdym razie – spróbuj, naprawdę warto!

Sałata z truskawkami i grillowanym serem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 150 g truskawek
  • 1 pomidor
  • 100 g sałaty mieszanej lub rukoli, szpinaku
  • 100g sera halloumi
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeża bazylia
  • świeża mięta
  • sól, pieprz

Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki, pomidor w kostkę. Dodać sałatę, polać oliwą i octem balsamicznym, dodać świeżą bazylię i miętę porwane na kawałki, wymieszać.

Na patelni lekko skropionej oliwą zrumienić plastry sera.

Rozłożyć na talerzach warzywa, dodać po połowie sera i plastrów szynki.

Przepis pochodzi z jakiejś książki Jamiego Olivera – z moimi zmianami.