Kolejna konkretna sałata, która doskonale posłuży jako pełny posiłek. Sałata z tuńczykiem nie wygrywa konkursów piękności, ale jest naprawdę bardzo smaczna.

Sałata z tuńczykiem i fasolą – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g sałaty mieszanej
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pieczona marynowana papryka (3-4 kawałki)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli (powiedzmy 1/2 niedużej sztuki)
  • kapary (tyle, ile lubisz – ja dodaję co najmniej 2 czubate łyżeczki)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina

Sałatę rozłożyć na talerzach.

W misce zmieszać odcedzoną i opłukaną fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę i tuńczyka rozdzielonego na nieduże kawałki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zalać wrzątkiem na 2 minuty. Odcedzić, dodać do miski.

Zmiksować majonez, jogurt, ocet winny i kapary. Można dodać pieprz, ale nie jest to moim zdaniem konieczne. Sos wlać do miski i wymieszać składniki.

Zawartość miski rozłożyć na sałacie.