Ta sałatka arabska to tak naprawdę moja wariacja na temat arabskich smaków i przypraw.

Sałatka arabska – przepis

proporcje na 2 porcje
  • 30 dag filetu z kurczaka lub indyka
  • 1 duży pomidor
  • sałata
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka zaataru
  • 1/2 łyżeczki sumaku (czerwonawa przyprawa, nadaje kwaskowaty smak)
  • 2-3 gałązki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Mięso oprószyć solą i pieprzem, zgrillować na patelni grillowej, wystudzić.
Sałatę rozdzielić na talerze, pokroić pomidor i też rozdzielić na porcje.
Posiekać drobno pietruszkę, dodać oliwę, sok z cytryny, sumak i zaatar. Zmieszać.
Pokroić mięso w kawałki na jeden kęs, zmieszać z powstałym sosem.
Rozłożyć na warzywach.
Podawać od razu.