Podobno przepis na sałatkę cesarską powstał w latach 20. XX wieku. Podobno w oryginale nie było filetów z sardeli (anchois). Podobną sałatkę już tu pokazywałam, pod nazwą sałata Czarka. Dziś kolej na przepis bardziej zbliżony do oryginału. Sałatka cesarska w wersji, którą tu proponuję, to świetne danie na imprezę!

Sałatka cesarska – składniki

proporcje na 3-4 porcje

  • 1 duży, podwójny filet z kurczaka
  • 1 głowa sałaty rzymskiej
  • kawałek parmezanu
  • 3-4 anchois, filety z sardeli (ze słoika, marynowane)
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 kopiasta łyżka dobrego majonezu *

Sałatka cesarska – przepis

Nagrzać piekarnik do 100C.

Zmiksować majonez, kawałek parmezanu, sos Worcestershire, anchois i musztardę.
Filet oprószyć solą i pieprzem, zgrillować na patelni grillowej. Na ostatnie 10 minut wstawić do nagrzanego do 100C piekarnika – będzie soczysty.
Sałatę pokroić we wstążki (proponuję przedtem przeciąć liście na pół, inaczej będzie ładnie wyglądać, ale trudno będzie jeść), wymieszać z sosem.
Zgrillowane mięso pokroić w cienkie paski, dodać do sałaty.

Sałatka cesarska – uwagi

Tak, wiem, że powinno się zrobić własną emulsję z jajka i oliwy, ale majonez odejmuje jeden krok przygotowania, ułatwia zadanie i umożliwia przechowanie sosu 2-3 dni w lodówce.

Inne dodatki to grillowane krewetki zamiast kurczaka, grillowany na chrupko boczek, grzanki z chleba.