Jak zwykle, nie upieram się, że to narodowe danie japońskie; to mój pomysł na to, co zrobić, kiedy kupiło się większą ilość marynowanego imbiru.

Sałatka japońska

proporcje na 2 porcje

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • 50g makaronu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1 łyżeczka sosu z ostrej papryki
  • garść marynowanego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Kurczaka oczyścić, rozdzielić na 2 części, zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego, sosie rybnym i sosie z ostrej papryki. Odstawić na godzinę w lodówce.

Po tym czasie pokroić cukinię w plastry, zgrillować je na lekko natłuszczonej olejem rzepakowym patelni grillowej. Odstawić na bok. Na tej samej patelni zgrillować kurczaka. Lekko ostudzić, pokroić w plastry.

Przygotować makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Zmieszać resztę sosu sojowego, ocet balsamiczny i syrop z agawy – to będzie sos.

W wersji eleganckiej, rozłożyć na talerzach makaron, cukinię, kurczaka i imbir, podać sos w miseczkach. W wersji mniej eleganckiej – zmieszać składniki, doprawić sosem.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/