Karczochy znamy głównie jako spore, zielone warzywa, które gotujemy i podajemy z sosem. Ale w sklepach często można dostać karczochy marynowane – jak je podać, żeby inne składniki nie zdominowały ich delikatnego smaku? Mój przepis na sałatkę z karczochami to jedna z propozycji. Spróbujesz?

Sałatka z karczochami – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 100 g sałaty (mieszanej, rukoli, szpinaku – takiej, jaką lubisz)
  • 200 g wędliny drobiowej (z jednego kawałka mięsa, nie formowanej)
  • 50 g sera mozzarella
  • 3 karczochy marynowane (w occie, do kupienia w sklepach z żywnością z różnych stron świata)
  • 2 papryki pieczone, marynowane
  • 1/2 niedużej cebuli czerwonej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Sałatka z karczochami – przepis

Sałatę wyłożyć na talerze.

Posiekać drobno cebulę, wrzucić do słoika, dolać oliwę i ocet, doprawić, wymieszać potrząsając.

Pokroić w kostkę podobnej wielkości wędlinę i ser, karczochy i paprykę pokroić w kostkę lub paski.

Rozłożyć składniki na sałacie, polać sosem, podawać od razu.