Orientalna sałatka makaronowa z masą warzyw i bardzo aromatycznym sosem jest świetna do zabrania na piknik, na grill do znajomych, do pracy.

Orientalna sałatka makaronowa – składniki

proporcje na 2 porcje (pełne danie) lub 4 porcje (przystawka)

  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ogórek długi
  • 1 filet z kurczaka
  • 50g czarnego makaronu (makaron z czarnego ryżu, ale jeśli nie masz, może być inny makaron tego kształtu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru (długości 2-3 cm)
  • 1 łyżeczka ostrego sosu z papryki (np. tabasco)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • biały i czarny sezam do posypania

Orientalna sałatka makaronowa – przepis

Filet z kurczaka upiec albo zgrillować, odstawić do wystygnięcia.

Zmiksować składniki sosu (od czosnku do syropu z agawy na liście powyżej).

Ugotować makaron, zmieszać z łyżką sosu (to zapobiegnie sklejaniu).

Obrać, ugotować fasolkę, odstawić do ostygnięcia.

Pokroić paprykę w cienkie, długie paski.

Pokroić ogórek w cienkie wstążki.

Ostudzony filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do makaronu. Dodać fasolkę, paprykę, ogórek, resztę sosu, dobrze wymieszać. Posypać sezamem.

Orientalna sałatka makaronowa jest doskonała jako danie do pracy – wystarczy włożyć porcję w pudełko na lunch i zabrać ze sobą!