Kolorowa i smaczna, a przy tym pożywna – taka właśnie jest sałatka meksykańska z fasolą czerwoną. W składnikach znajdziesz kolendrę – ja za nią przepadam, bo doskonale nadaje wyrazu daniom kuchni meksykańskiej, ale jeśli nie możesz jej znieść, zastąp ją szczypiorkiem lub pietruszką.

Sałatka meksykańska z fasolą – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 papryka czerwona
  • puszka czerwonej fasoli
  • 100 g roszponki
  • 100 g grillowanego filetu z kurczaka lub dobrej jakości wędliny drobiowej
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy

Paprykę pokroić w kostkę, fasolę przepłukać porządnie wodą i osączyć, wędlinę / grillowanego kurczaka pokroić drobno. Blenderem zmiksować kolendrę, jogurt, oliwę i sok z cytryny. Połączyć z resztą w misce, dobrze wymieszać.