Jeśli w weekend planujecie grillować i przypadkiem zostanie Wam kawałek kurczaka z grilla, to zrobienie sałatki meksykańskiej zajmie naprawdę chwilę. To też świetne danie do pracy – jest pełnym posiłkiem, nie wymaga podgrzewania, łatwo je wziąć ze sobą w pudełku na lunch.

Sałatka meksykańska – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 1 filet z kurczaka (pojedynczy)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 spory pomidor
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Sałatka meksykańska – przepis

Filet z kurczaka upiecz lub zgrilluj na patelni grillowej (po uprzednim natarciu mięsa solą i pieprzem), wystudź, pokrój w kostkę. Jeśli masz już gotowe mięso, tylko je pokrój.

Awokado obierz, pokrój w kostkę, od razu polej sokiem z limonki. Wymieszaj tak, żeby sok pokrył wszystkie kawałki awokado.

Fasolę odsącz, opłucz.

Pomidor pokrój w kostkę.

Sałatę porwij na strzępki albo pokrój w wąskie paski.

Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.