Sałatka ze stekiem wymaga uruchomienia grilla albo chociaż patelni grillowej, ale jest tego warta.

Sałatka ze stekiem – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 300 g wołowiny dobrej jakości, raczej płaskiej niż grubej
  • 100 g sera pleśniowego
  • ok. 10 rzodkiewek
  • 1/2 głowy sałaty lodowej (lub innej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • czosnek mielony
  • papryka ostra

Sałatka ze stekiem – przepis

Wymieszać na talerzu czosnek, paprykę, sól i pieprz. Mięso obtoczyć w tej mieszance, odstawić na ok. godzinę.

Rozgrzać patelnię grillową. Położyć na niej wołowinę skropiony lekko oliwą i smażyć (dla efektu ze zdjęcia – po ok. 3 minuty na stronę, ale mięso może być bardziej wysmażone). Kiedy będzie gotowy, zdjąć z patelni i odstawić na desce do ostudzenia na ok. 15 minut. Po tym czasie pokroić w cienkie plastry.

Sałatę umyć, odsączyć. Rzodkiewkę pokroić w słupki, ser pokruszyć na kawałki. W miseczce zmieszać ocet jabłkowy z oliwą, wlać do miski z warzywami, dobrze wymieszać.

Rozłożyć warzywa na talerzach, na każdym ułożyć po kilka plastrów steku, posypać świeżo zmielonym pieprzem.