Polacy uwielbiają włoską kuchnię. Dziś zatem toskańska sałatka, panzanella.

Sałatka toskańska panzanella – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g grzanek
  • 100 g sałaty rzymskiej (lub innej, jaką lubisz)
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka posiekanej cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • garść liści bazylii
  • sól
  • pieprz

Uwaga – grzanki można wykonać tego samego dnia. Wystarczy ciemne, pełnoziarniste pieczywo w kromkach pokroić w kostkę, położyć na blasze i wstawić do piekarnika nastawionego na ok. 70C na jakąś godzinę.

W małym naczyniu wymieszać posiekany czosnek z solą, dodać oliwę i ocet, wymieszać.

Cebulę posiekać, zalać wrzątkiem na minutę, odcedzić, ostudzić.

Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i cebulę. Dodać porwane liście bazylii i grzanki, wymieszać z sosem, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.