Sałatka z grillowanym bakłażanem

Lubicie bakłażany? Ja bardzo. Nie tylko ślicznie wyglądają (to chyba najładniejsze warzywo!), ale też można je przetworzyć na wiele sposobów. Sałatka z grillowanym bakłażanem wymaga trochę pracy, przyznaję, bo zgrillowanie zajmie Ci kilkanaście minut, ale warto, bardzo warto!

Sałatka z grillowanym bakłażanem

proporcje na 4 porcje

  • 2-3 średniej wielkości bakłażany
  • 2-3 pomidory (lub porównywalna ilość pomidorów koktajlowych)
  • 50g fety
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek pietruszki
  • 1 pęczek bazylii (mniej więcej tyle samo, co pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
Bakłażany przekroić na pół, a potem na plastry ok. 1,5 cm grubości.
Patelnię grillową skropić oliwą.
Grillować kawałki bakłażanów po ok. 5 minut z każdej strony.
W międzyczasie zmiksować musztardę, czosnek, pietruszkę, bazylię, sok z cytryny i 4 łyżki oliwy. Podstanie gęsty sos – nie trzeba go w całości zużyć jako dressingu, w lodówce wytrzyma co najmniej tydzień. Doskonale pasuje jako dodatek do pieczywa czy sałaty.
Pokroić pomidory w kostkę.
Kiedy bakłażan trochę wystygnie, pokroić go w kawałki na jeden kęs, zmieszać z sosem (wystarczy łyżka, góra dwie), dodać pomidory.
Pokruszyć fetę, delikatnie domieszać do sałatki.

Można podawać od razu, na ciepło, ale po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą, sałatka będzie jeszcze lepsza. Idealnie pasuje do pity i hummusu. Jeśli zabierasz sałatkę z grillowanym bakłażanem do pracy, polecam pudełko Appetit Black & Blum.

Przepis znaleziony w blogu Kalyn’s Kitchen.

Udostępnij wpis:

Leave a Reply

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial