Kto jako dziecko nie lubił szpinaku, ręka w górę. Ja do dziś wspominam, jak babcia zaprezentowała mi spory garnek pełen zielonkawej brei. I jak potem dostałam tylko ziemniaki i jajko sadzone, co mi się nawet podobało. Ale teraz, jako człowiek dorosły, przepadam za szpinakiem – najchętniej surowym lub lekko zblanszowanym. Z surowego wychodzą fantastyczne sałatki – jak ta sałatka z jajkiem.

Sałatka z jajkiem
proporcje na 2 porcje
  • 2 duże garście liści szpinaku
  • 1 duży pomidor, najlepiej malinowy
  • 2 jajka
  • 1 plaster boczku
  • kilka plasterków parmezanu
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
Jajka ugotować na twardo, ostudzić.
Boczek upiec w piekarniku, przełożyć na ręcznik papierowy, po wystudzeniu połamać. Ewentualnie pokroić w wąskie paski i podsmażyć na patelni, a potem odsączyć na ręczniku papierowym.
Pomidory pokroić w kostkę.
Wymieszać szpinak, pomidory, boczek, ćwiartki jajek, dodać kilka plasterków (shavings) parmezanu, doprawić oliwą i octem balsamicznym.
Podawać od razu. Jeśli zabierasz sałatkę ze sobą do pracy, pomidor oraz sos spakuj osobno.