Zrób ją, kiedy przyjdą goście, a nikt nie pozna, że to sałatka z resztek lodówkowych (o ile masz zwykle kawałek zgrillowanego kurczaka i ogórki). Sałatka z kurczakiem i fetą jest bardzo sycąca – nie trzeba już nic więcej, żeby się najeść.

Sałatka z kurczakiem i fetą – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1/2 filetu z kurczaka (około 200 g)
  • 2 garście rukoli (około 50 g)
  • 1/2 ogórka (lub 1 ogórek gruntowy)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g fety
  • 2 łyżki pestek granatu
  • sól
  • pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sok z 1/2 cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz. Usmażyć na rumiano.

Ogórek poszatkować w paseczki, do tego dodać rukolę.

Zmieszać resztę oliwy i soku z cytryny, wymieszać z zieleniną, ułożyć na talerzach.

Na to feta (w kawałkach), kurczak, granat.

Jeśli to ma być sałatka do pracy, proponuję dodać sos bezpośrednio przed jedzeniem, inaczej warzywa zwiędną.