Jesienny wariant sałaty z kurczakiem Buffalo, którą tu jakiś czas temu pokazywałam. Szybkie danie, które zachwyci każdego fana ostrych smaków. Mimo że jesień to teoretycznie nie pora na sałaty, ta sałatka z kurczakiem na ostro jest na tyle sycąca, że bez problemu wystarczy jako obiad czy kolacja.

Sałatka z kurczakiem na ostro – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1/2 głowy sałaty rzymskiej
  • 1 spora cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy)
  • 4 łyżki ostrego sosu paprykowego (jeśli go nie masz, użyj sproszkowanej ostrej papryki, soli i oliwy)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy

Sałatka z kurczakiem na ostro – przepis

Filet z kurczaka pokroić w kostkę (na jeden kęs, ale nie musi być bardzo drobno), obsmażyć na patelni skropionej oliwą. Kiedy przestanie być różowy, dodać ostry sos paprykowy, dusić kolejne 5 minut, aż sos lekko odparuje i pokryje kawałki kurczaka. Uwaga: jeśli nie masz tego sosu, od razu posyp kawałki kurczaka solą i ostrą papryką, a potem smaż.

W międzyczasie pokroić sałatę w paski, a cukinie i marchewkę w cienkie słupki – polecam do tego szatkownicę do krojenia julienne. Jeśli nie masz takiego narzędzia, możesz zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach – to nie będzie to samo, ale ręczne krojenie ich w cienkie słupki zajmie za dużo czasu.

Zmiksować majonez, jogurt, sok z cytryny, musztardę, doprawić solą i pieprzem.

Rozłożyć warzywa i sałatę na talerzach, polać powstałym sosem. Na to rozłożyć po połowie kurczaka.