Kiedy warzywa są jeszcze ładne, warto jeść ich dużo. Soki warzywne, zapiekanki – to wszystko świetne pomysły, warzywa można też jeść na surowo, ale moją ulubioną metodą jest ich grillowanie. Taki zabieg wyzwala w papryce, cebuli czy cukinii nowe smaki i sprawia, że są ciekawszym dodatkiem do wielu dań – jak tutaj, w sałatce z makaronu z warzywami i fetą.

Sałatka z makaronu z warzywami i fetą – składniki

  • 1 cukinia
  • 2 czerwona papryka
  • 50 g sera feta
  • 100 g makaronu orzo
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

Sałatka z makaronu z warzywami i fetą – przepis

Zmieszać oliwę, ocet balsamiczny, oregano, sól i pieprz.

Cukinię i paprykę pokroić na plastry (paprykę w ósemki, odcinając zagiętą część – odłóż ją do kanapki, na surowo), ułożyć na patelni grillowej. Posmarować mieszanką oliwy z przyprawami. Grillować aż będą półmiękkie. Skórka papryki powinna częściowo odchodzić – ostudź paprykę i zdejm skórkę tam, gdzie możesz.

W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Odcedzić.

Oliwki pokroić w połówki lub plasterki.

Grillowane warzywa pokroić w niewielkie kawałki, wymieszać z makaronem i oliwkami. Dodać pokruszony ser feta, wymieszać.

Sałatka świetnie nadaje się do jedzenia po kilku godzinach – jeśli chcesz, zrób więcej i zabierz ją następnego dnia do pracy.