Sałatka z młodych ziemniaków to świetna propozycja wiosenną czy letnią kolację z przyjaciółmi – podaje się ją na zimno, więc można ją przygotować z wyprzedzeniem.

Sałatka z młodych ziemniaków: składniki

proporcje na 8 porcji

  • 1 kg młodych ziemniaków (chętnie w różnych kolorach)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 + 1 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina

Sałatka z młodych ziemniaków: przepis

Ziemniaki umyć (nie obierać!), przekroić na pół lub na ćwiartki (w zależności od rozmiaru), ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dusić cebulę do skarmelizowania (dłużej, niż będą się gotować ziemniaki).

W międzyczasie posiekać koperek, wymieszać z oliwą i octem winnym. Tak, to będzie bardzo gęsty sos, ale on nie ma ściekać z ziemniaków, tylko nadać im smaku.

Przestudzić ugotowane, odcedzone ziemniaki i cebulę. Wymieszać, dodać sos. Odstawić na co najmniej 30 minut przed podaniem.

Podawać na zimno – sałatka z młodych ziemniaków nie potrzebuje podgrzewania.

salatka z mlodych ziemniakow

Sałatka z młodych ziemniaków: uwagi

Sałatkę, jak piszę, trzeba odstawić, żeby smaki się połączyły, ale odradzam wstawianie jej do lodówki. Lepiej postawić ją po prostu z daleka od wszystkich, najlepiej już w docelowej misce do serwowania. Ja najbardziej lubię białe naczynia – tu znajdziesz białe miski do serwowania.

Kiedyś robiłam tę sałatkę w wersji z pieczonym na chrupko boczkiem, połamanym na kawałki – była pyszna, ale boczek nie wszyscy jedzą.

Doskonałym i bardzo sezonowym dodatkiem będą grillowane szparagi – lepiej zielone niż białe. Polecam też mój poradnik:

Jak wybrać szparagi?

Linki do produktów wymienionych powyżej mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.